Tumaini-prosjektet

Skolens bistandsprosjekt. Aksjonsdag i 2019 var 29. november.

Se teaseren på filmen fra turen til Giribe februar 2020.

Tumaini er skolens bistandsprosjekt. Målet for Tumaini er å løfte et helt samfunn i byen Giribe i Kenya.

I Giribe var det allerede en barneskole og helsestasjon, bygget og drevet ved hjelp av Tumaini. Bjørkelangen vgs satte seg som mål å samle inn midler for å bygge og drive en yrkesfaglig skole for ungdom der. Gjennom aksjonsdagen 2015 og arrangementet "Løp for håp" samlet vi inn nok penger til byggingen av byggetrinn 1. Pengene vi fikk inn på aksjonsdagen høsten 2016 rakk til å bygge og sette i gang datautdanning, landbruksutdanning og murer- og byggeutdanning. I 2017 samlet vi inn penger til en sveiselinje på skolen, samt at det ble kjøpt inn mere land til jordbruk og sørget for rent drikkevann. I 2018 gikk innsamlede midler til nytt kontorbygg for lærerne på skolen samt  ny boardingdel for elevene. 

Årets parole er "Vann er kilden til alt liv" og pengene vi samler inn i år blir brukt for å sikre tilgang til vann. Vannmangelen i Giribe er stor. Det har vært lange perioder med tørke det siste året. Klimaendringene blir tydelige i denne delen av verden. I tillegg vil pengene gå til videre drift av Technical school, som vi har vært med å bygge.

Vinteren 2016 reiste en delegasjon fra BVS til prosjektet i Giribe. I februar 2018 reiste en ny delegasjon til Kenya. Fire elever og to lærere fra både Kjelle og Bjørkelangen videregående skoler, reiste sammen ned, for å få innblikk i prosjektet og ta med seg fantastiske opplevelser hjem til sine skoler. Delegasjonene har hatt vellykkede turer med mange sterke opplevelser på godt og vondt. De har på nært hold fått se at det nytter å hjelpe!

Skolen har løpende kontakt med Tumaini og får jevnlig informasjon om hvordan det går på skolen. I september 2018 hadde Kjelle og Bjørkelangen vgs besøk av Robert og Faith Masaga som er våre kontakter i Giribe. 

12. februar 2020 reiser en delegasjon fra Bjørkelangen og Kjelle videregående skoler til Kenya og besøker prosjektet i en uke.

Aksjonsdag

Skolen hadde første aksjonsdag for prosjektet i oktober 2014. Forrige aksjonsdag gikk av stabelen 29. november. På aksjonsdagene jobber elevene for å samle inn penger til prosjektet. Noen organiserer kakesalg, selger vesker produsert av sylinja i Giribe, eller gjør småjobber mot betaling. Noen går med bøsse på ettermiddagen/kvelden mens andre får arbeidsplass tildelt av aksjonskomiteen. Ta vel imot forespørsler fra elever om å få vasket bil, ryddet en bod, malt en vegg eller rufset opp i hagen! 

Prosjektet

Erik Musum er vår norske kontaktperson i prosjektet. 

Vi ønsker å støtte Tumaini-prosjektet i flere år framover og ikke bare med én aksjonsdag i året, men for eksempel ved at overskudd fra ulike aktiviteter på skolen gis til prosjektet. Aksjonskomitéen og flere avdelinger ved skolen har sørget for gode idéer for hvordan penger er tilført og fortsatt skal tilføres prosjektet.

Prosjektkomitéen har egen facebookside 

Kontonummer for innsamling til prosjektet er 1280.28.05002
VIPPS: 523863