..bare må lese!

Leseprosjekt for Vg1 yrkesfag.

Leseprosjektet "Bare må lese" videreføres for sjette år på rad! Som i fjor har vi også i år fått med alle yrkesfagklassene på Vg1.

Vi startet opp prosjektet i uke 41 med en bokpresentasjon for klassene. Vi på biblioteket presenterte 7-8 bøker, både ved hjelp av god gammeldags høytlesning og ved bruk av filmsnutter m.m. Elevene ble deretter med til biblioteket og lånte med seg ei bok de ville lese, enten det var en av dem som ble presentert eller en annen etter eget ønske.

Elevene bruker en halv time, tre til fem skoledager i uka, i fem uker på å lese. De blir også oppfordret til å lese hjemme. Kontaktlærere og faglærere følger opp prosjektet underveis og sørger for ro og orden i lesestunden. Læreren er tilstede i klasserommet i hele leseøkten de har ansvaret for, og skal også lese. Biblioteket kommer jevnlig innom (kanskje med en liten overraskelse) og hjelper til med nye valg av bøker og for å høre hvordan det går med lesingen. Norsklærerne følger opp prosjektet med boktrailerkonkurranse.

I slutten av leseperioden må elevene svare på en spørreundersøkelse fra biblioteket. Denne undersøkelsen bruker vi for å evaluere prosjektet. Når leseperioden er over skal vi ha en felles avslutning for klassene med besøk fra en forfatter og premiering for beste boktrailer og beste bokomslag. Avslutningen i år er den 26. november med "rød løper" og "Oscar"-stemning i og utenfor audtioriet. Vi får besøk av forfatteren Sigbjørn Mostue og skal kåre vinnerne av beste boktrailer. Vi blir stadig imponert over elevenes kreativitet, filmtekniske grep og skuespillertalenter!

Hensikten med prosjektet er å vekke leselyst hos elevene og oppleve gleden av å lese en god historie. For noen er det ganske fremmed å bare skulle sitte med nesa i en bok i en hel halvtime i en ellers travel hverdag. Hvis vi kan få lesing til å bli litt mindre fremmed for disse elevene er mye oppnådd. Vi håper at noen av elevene fortsetter å lese etter at prosjektet er avsluttet eller tar fram ei bok senere i livet. Da vil de på sikt ha gleden av å bli bedre lesere.

Flere av forfatterne vi har hatt på besøk trekker fram at vi rett og slett blir bedre mennesker av å lese! Gjennom  bøkene har vi mulighet til å bli kjent med helt andre mennesketyper og deres liv og valg. Lesing trener "den empatiske muskelen". Det kan vi være enige i!