Grand finale for leseprosjektet

Med forfatterbesøk, sprudlende drikke og premiering av beste boktrailer, feiret vi høstens leseprosjekt for yrkesfagklassene på Vg1.

Mandag 26. november var auditoriet fylt opp av elever og lærere fra vg1 yrkesfag som har vært med på høstens leseprosjekt.

Etter velkomst benyttet rektor, Olav Wennemo, anledningen til å berømme elever, lærere og biblioteket for innsatsen under leseprosjektet.

Dagens hedersgjest, forfatteren Anette Münch, overtok scenen med sin multimedieproduksjon rundt boka Badboy: Steroid. Gjennom høytlesning, filmklipp og musikkvideoer fikk vi et spennende innblikk i boka som blant annet handler om bruk av anabole steroider i ungdomstida. Elevene fulgte godt med på presentasjonen og flere fikk nok lyst til å lese boka.

Hun fortalte videre om viktigheten av lesing i dagens samfunn. Vi er nødt til å være gode lesere skal vi overleve i informasjonssamfunnet vi lever i. Ved å lese bøker kan vi bli kjent med helt andre mennesketyper enn oss selv, og lettere sette oss inn i hvordan andre har det og hvorfor de tar de valgene de gjør. Hun er spesielt glad i leseprosjekter ved skoler, som muliggjør at flere lesere får oppdage hvordan det er å "forsvinne" inn i en god hisotrie. Hun tipsa spesielt gutta om å lese bøker der hovedpersonene er jenter, for å bli flinkere til å forstå det motsatte kjønn. Gutta i Badboy: Steroid trener muskler for å bli sterkere. Lesing må også trenes på om en skal få bedre leseferdigheter.  Samtidig blir du bedre på å skrive når du leser bøker.

I pausen som fulgte var det servering av frukt, twist og "champagne" for å skape litt "Oscar" -stemning, da vi skulle over til premiering av beste boktrailere.

Etter pausen hadde vi en kort oppsummering av leseprosjektet. Alle elevene har lest bok i ca 30 minutter 3-5 dager i uka på skolen. Fra undersøkelsen vi har hatt blant elevene, kan vi lese at 10% nå har lest en hel bok for første gang! 38% av elevene hadde tatt med boka og lest hjemme også! Mange av elevene syntes at det å lage boktrailer i grupper var en fin og litt annerledes måte å jobbe på. Tre elever delte noen av sine lesereropplevelser fra leseprosjektet med oss andre.

Det ble vist åtte nominerte boktrailere. Gruppene som hadde jobbet med filmene fikk vist seg fram og fortalt litt om sitt arbeid. Juryen, bestående av rektor Olav Wennemo, administrasjonleder June Nytrøen Trådstadkjølen, samt de ansatte på biblioteket, Karina og Katrine, hadde på forhånd kåret en vinner. Elevene hadde løst oppgaven på svært ulike måter. Noen kunne skilte med gode skuespillertalenter, andre hadde gode klipp, godt valg av musikk og bilder. Årets vinnertrailer var laget for boka "Vi var løgnere". Den utmerket seg ved å få fram bokas stemning gjennom bildeklipp, musikk, filmsekvenser og gode skuespillertalenter. Det skinner igjennom at elevene virkelig har likt boka, og vi som ser traileren får lyst til å lese den. Vinnergruppa fra 1HSA kom fram til applaus og fikk gavekort i premier.

Takk til alle elever og lærere fra ulike avdelinger, ledelsen og kantinepersonale, som alle har bidratt for å lage en flott markering!

Vinnertraileren: