Utvekslingselever

Bjørkelangen videregående skole har seks elever som er på utveksling i USA. Her kan du lese om hvordan noen av de har det.

Casper Sauge

Jeg er på utveksling i Chula Vista, sør i California. Jeg går på en skole som heter Otay Ranch High School. Det beste med oppholdet må være alle de nye tingene jeg får prøve, sånn som vannpolo og mexikansk mat.

Jeg har ikke hatt noen utfordringer enna, bortsett fra å måtte stå opp en time før fordi skolen starter 7.30. Skolehverdagen er veldig annerledes. Jeg har seks ulike fag i en fast rekkefølge 1-6. Annen hver dag bytter vi på å ha 123 og 456 dag. Vi starter 7.30 og slutter 14.40 hver dag (alt dette er unntatt på mandag hvor vi har 1-6 og slutter 13.40). Skolen er utendørs og vi må gå fra klasse til klasse. Læreren har et fast rom. Undervisningen er veldig annerledes. Du får karakter på alt her (til og med små ark vi får til å gjøre i klassen og hvordan notatboka di ser ut). Lærerne gir også mye notater og lekser. Noe annet som er annerledes er at vi ikke trener for en klubb, men for skolen. Så nå trener jeg vannpolo, på vinteren skal jeg prøve basketball og på høsten vet jeg ikke enda.

Johanne Korsvoll

Jeg er på utveksling i Grangeville, Idaho, USA Grangeville High school og jeg er en junior.

Det beste med oppholdet er alle vennene jeg har fått og hvordan forholdet mellom hverandre er.

Skole er fortsatt skole, så det er begrensninger på hvor gøy det kan bli, så det er vel det som er mest utfordrende.

Det som er kjemperart er at man har alle klassene hver dag, er ikke bare tre klasser en dag og resten de andre. Undervisningsøktene er også bare 52 min lange, og friminuttene er 3 min utenom lunsj som er 30. De bruker ikke PC på skolen i det hele tatt, alt noteres i notatbøker. Jeg har sånn stort «amerikansk» skap som man ser på film. Alle idrettene her er gjennom skolen. Så jeg spiller på «the soccer team» så representerer vi skolen og ikke bygda. Også siden jeg bor i gokk, så kjører vi skolebuss(gul) til kampene og reisen til hver kamp er ca 6 timer. Så det blir fort 12 timer buss per kamp. Vi drar også ofte i skoletiden så da sier de over høyttallere at alle soccer players kan gå på bussen og det er ofte før 12.

Alle har kallenavn her og siden ingen kan si «Johanne» kaller alle meg «Jo».

Anna Torre

Jeg er på utveksling i North Carolina, USA og skolen min heter Gates County High School. Det beste med utveksling er å oppleve en helt ny kultur. Jeg trodde jeg visste mye om USA, men det har vist seg at er UTROLIG mye jeg ikke visste. Noe av det beste er skole-spiriten. Alle møter opp på fredager for å se på det amerikanske fotballlaget spille kamp, og alle har på seg skolefargene (rød og blå).

En av de største utfordringene er «skole-engelsk». Før jeg kom hit så visste jeg jo liksom hvordan man holdt en samtale og hvordan man snakket om vanlige ting, men å ha fysikk på engelsk viste seg å være en ganske stor utfordring.

Skolehverdagen er veldig annerledes enn i Norge. Her i USA er det mye mer fokus på samhold mellom elevene i skolen, så vi har ofte samlinger hvor vi har konkurranser mellom klassetrinna. Skoleundervisningen er også ganske annerledes, jeg blir behandla sånn som jeg blei på barneskolen, haha. Lærerne passer veldig godt på at elevene gjør det de skal og de er veldig tydelige på hva som er leksa til i morgen. En ting som er positivt med å være «utvekslingsstudenten» i klassen er at du kan bruke unnskyldningen «I’m an exchange student» for å slippe lettere unna!

Alt i alt, så trives jeg ekstremt godt her, og jeg syns at flere burde gjøre et utvekslingsår!

Malin Røed

Jeg er på utveksling i New York, i et lite sted kalt Adams. Det beste med oppholdet er definitivt alle menneskene jeg blir kjent med. Har ikke vært noen utfordringer som har hatt noe innvirkning på meg, eneste jeg kan komme på er å ha matte på engelsk, haha!

Undervisningen er ganske lik, men hverdagen er helt annerledes. Timene er 45 min og vi har 3 min på å komme oss til neste time, noe jeg finner litt stressende innimellom i og med at vi alltid har friminutt i Norge.

Det er også mange flere muligheter her, vi får velge hvordan vi vil timeplanen vår skal være, noe jeg liker veldig godt!

Det som er så fantastisk med dette er at jeg har fått venner over hele verden, for eksempel; Thailand, Australia, Tyskland, Sverige, Nederland og Sveits.