Leseprosjektavslutning for yrkesfag Vg1

Med forfatterbesøk, sprudlende drikke og premiering av beste boktrailer, feiret vi høstens leseprosjekt.

Tirsdag 26. november var auditoriet fylt opp av elever og lærere fra Vg1 yrkesfag som har vært med på høstens leseprosjekt. 

Etter velkomst berømmet Trine Sæthre, leseprosjektpådriver i ledelsen, elevene, lærerne og biblioteket for innsatsen under leseprosjektet.

Dagens hedersgjest var forfatter Sigbjørn Mostue. Han overtok scenen med et foredrag om livet som forfatter, om bøkene han har skrevet, og først og fremst serien I morgen er alt mørkt. Den dystopiske serien handler om hva som kan skje med vår verden hvis en parasitt utvikles og smitter mellom mennesker og gjør de som er infisert forrykte, gale og morderiske. Hvor sårbare er samfunnene vi lever i, hvor fort brytes de ned. Hvordan er det å være en vanlig ungdom i Norge og se at denne krisen utvikler seg fra å være noe som skjer langt borte i Asia et sted, til at det nærmer seg hans egen dørterskel?

En av gruppene i Vg1TIP hadde laget en flott boktrailer for første boka i serien; Brages historie. Traileren fikk, sammen med høytlesning, være en del av Sigbjørn Mostues presentasjon av boka. Videre fortalte forfatteren med glød om hva kanskje egentlig bøkene i serien handler om. Vi som bor her i Norge har det ufattelig bra, her vi lever trygt og godt. Fæle nyhetssendinger fra andre deler av verden gjør inntrykk på oss, men er lett å "glemme" når vi går tilbake til egne gjøremål i hverdagen. Det er lett å ta det for gitt at vi alltid kommer til å ha det så godt her i Norge. Og det vi tar for gitt - kan vi lett miste påpekte forfatteren. Sigbjørn Mostue var en svært flink formidler som ikke var redd for å snakke om alvorlige temaer. Det er godt å høre på noen som snakker uten manus og virkelig har noe på hjertet! Elevene fulgte godt med på foredraget og flere stilte interessante spørsmål til forfatteren etterpå. 

Han påpekte også viktigheten av å lese! Undersøkelser viser at ordforrådet minker hos ungdom i dagens samfunn. Lesing gir deg både ordforråd og empati ved at du møter mennesker og situasjoner i bøkene du ellers aldri ville møtt. Vi er nødt til å være gode lesere skal vi overleve i informasjonssamfunnet vi lever i. Livet er for kort for dårlige bøker, men finner du akkurat den historien som gjør deg "hekta" blir lesing spennende! 

I pausen som fulgte var det servering av frukt, twist og "champagne" for å skape litt "Oscar" -stemning, da vi skulle over til premiering av beste boktrailere.

Etter pausen hadde vi en kort oppsummering av leseprosjektet. Elevene har lest over 200 bøker i tida leseprosjektet har pågått. Noen har lest en hel bok for første gang i sitt liv, og noen har sagt at det er første gang de har lest enn ålreit bok! Flere har hatt med boka hjem i tillegg til den tida de har lest på skolen. Mange av elevene syntes at det å lage boktrailer i grupper var en kjempefin og litt annerledes måte å jobbe på. 

Det ble vist seks nominerte boktrailere. Gruppene bak filmene fikk fortalt litt om sitt arbeid. Juryen, bestående av Trine Sæthre, og de ansatte på biblioteket; Katrine Spydevold og Trine Borg-Heggedal, hadde på forhånd kåret en vinner. Vi synes at mange av gruppene hadde løst oppgaven på kreative måter i år og var imponerte over hva elevene hadde fått til med få hjelpemidler på kort tid. Det var mange som kunne skilte med gode skuespillertalenter, gode klipp og redigeringstalenter, godt valg av musikk og fine storyer.

Årets vinnertrailer var laget for boka "Ryktet". Vinnerfilmen formidler stemning og innhold fra boka på en god måte. Den har sterke skuespillerprestasjoner, bruk av filmtekniske virkemidler, gode klipp, og fin bruk av musikk. Filmen får virkelig fram plottet i boka, nysgjerrigheten vår vekkes og vi får lyst til å lese den! 

Vinnergruppa fra Vg1 Helse- og oppvekstfag kom fram til applaus og fikk gavekort i premier.

Takk til alle elever og lærere fra ulike avdelinger som har bidratt for å lage en flott markering!

Her kan du se vinnervideoen: https://youtu.be/P9FAF_IZsnE