Tumaini-prosjektet

Skolens bistandsprosjekt

Tumaini er skolens bistandsprosjekt. Målet for Tumaini er å løfte et helt samfunn i byen Giribe i Kenya.

I Giribe var det allerede en barneskole og helsestasjon, bygget og drevet ved hjelp av Tumaini. Bjørkelangen vgs satte seg som mål å samle inn midler for å bygge og drive en yrkesfaglig skole for ungdom der. Gjennom aksjonsdagen 2015 og arrangementet "Løp for håp" samlet vi inn nok penger til byggingen av byggetrinn 1. Pengene vi fikk inn på aksjonsdagen høsten 2016 rakk til å bygge og sette i gang datautdanning, landbruksutdanning og murer- og byggeutdanning. I 2017 samlet vi inn penger til en sveiselinje på skolen, samt at det ble kjøpt inn mere land til jordbruk og sørget for rent drikkevann.

Målet for årets innsamlingsaksjon er å samle inn penger til et kontorbygg for lærerne på skolen der de kan samarbeide, ha tingene sine og gjøre skriftlig arbeid. Her skal også de foresatte bli tatt i mot når de trenger en prat med lærerne. Elevene kan også komme inn her med ulike behov og for å ha samtaler med lærerne. Pengene fra årets aksjon vil også gå til en ny boardingdel for elevene. Mange foresatte vil at barna deres skal utdanne seg på landsbygda, siden de anser dette som tryggere enn livet i byen. Det har likevel ikke vært tilbudt noe sted som elevene kan overnatte på. Boardingdelen vil derfor fungere som et overnattingssted for elevene så de slipper en lang pendlevei. Til sammen vil dette komme på en total sum på 150 000 kr, noe vi i Tumaini-komitéen er sikre på at vi på BVS kommer til å klare å samle inn!

Vinteren 2016 reiste en delegasjon fra BVS til prosjektet i Giribe. I februar 2018 reiste en ny delegasjon til Kenya. Fire elever og to lærere fra både Kjelle og Bjørkelangen videregående skoler, reiste sammen ned, for å få innblikk i prosjektet og ta med seg fantastiske opplevelser hjem til sine skoler. Delegasjonene har hatt vellykkede turer med mange sterke opplevelser på godt og vondt. De har på nært hold fått se at det nytter å hjelpe!

Skolen har løpende kontakt med Tumaini og får jevnlig informasjon om hvordan det går på skolen. I september 2018 hadde Kjelle og Bjørkelangen vgs besøk av Robert og Faith Masaga som er våre kontakter i Giribe.

Aksjonsdag

Skolen hadde første aksjonsdag for prosjektet i oktober 2014. Årets aksjonsdag går av stabelen 30. november. På aksjonsdagene jobber elevene for å samle inn penger til prosjektet. Noen organiserer kakesalg eller gjør småjobber mot betaling. Noen går med bøsse på ettermiddagen/kvelden mens andre får arbeidsplass tildelt av aksjonskomiteen. Ta vel imot forespørsler fra elever om å få vasket bil, ryddet en bod, malt en vegg eller rufset opp i hagen!

Prosjektet

Erik Musum er vår norske kontaktperson i prosjektet.

Vi ønsker å støtte Tumaini-prosjektet i flere år framover og ikke bare med én aksjonsdag i året, men for eksempel ved at overskudd fra ulike aktiviteter på skolen gis til prosjektet. Aksjonskomitéen og flere avdelinger ved skolen har sørget for gode idéer for hvordan penger er tilført og fortsatt skal tilføres prosjektet.

Prosjektkomitéen har egen facebookside

Kontonummer for innsamling til prosjektet er 1280.28.05002