..bare må lese!

Leseprosjekt for Vg1 yrkesfag.

Leseprosjektet "Bare må lese" videreføres for femte år på rad! Som i fjor hadde vi også i år fått med alle yrkesfagklassene på Vg1.

Vi startet opp prosjektet i uke 41 med en bokpresentasjon for klassene. Vi på biblioteket presenterte 7-8 bøker, både ved hjelp av god gammeldags høytlesning og ved bruk av filmsnutter m.m. Elevene ble deretter med til biblioteket og lånte med seg ei bok de ville lese, enten det var en av dem som ble presentert eller en annen etter eget ønske.

Elevene bruker en halv time, tre til fem skoledager i uka, i fem uker på å lese. De blir også oppfordret til å lese hjemme. Kontaktlærere og faglærere følger opp prosjektet underveis og sørger for ro og orden i lesestunden. Læreren er tilstede i klasserommet i hele leseøkten de har ansvaret for, og skal også lese. Biblioteket kommer jevnlig innom (kanskje med en liten overraskelse) og hjelper til med nye valg av bøker og for å høre hvordan det går med lesingen. Norsklærerne følger opp prosjektet med boktrailerkonkurranse.

I slutten av leseperioden må elevene svare på en spørreundersøkelse fra biblioteket. Denne undersøkelsen bruker vi for å evaluere prosjektet. Når leseperioden er over skal vi ha en felles avslutning for klassene med besøk fra en forfatter og premiering for beste boktrailer og beste bokomslag. Avslutningen blir den 26. november og det blir rød løper og "Oscar"-stemning i og utenfor audtioriet. Vi får besøk av en forfatter og kårer vinnerne av beste boktrailer. I fjor var det høy standard på boktrailerne, og vi regner med at vi også i år blir imponert over elevenes kreativitet, filmtekniske grep og skuespillertalenter!

Hensikten med prosjektet er å vekke leselyst hos elevene og oppleve gleden av å lese en god historie. For noen er det ganske fremmed å bare skulle sitte med nesa i en bok i en hel halvtime i en ellers travel hverdag. Hvis vi kan få lesing til å bli litt mindre fremmed for disse elevene er mye oppnådd. Vi håper at noen av elevene fortsetter å lese etter at prosjektet er avsluttet eller tar fram ei bok senere i livet. Da vil de på sikt ha gleden av å bli bedre lesere.

I fjor hadde vi besøk av forfatteren Helene Guåker som hevdet av lesing utvikler vår empati og gjør oss rett og slett til bedre mennesker. Leser vi mye, og får innblikk i andre menneskers hverdag gjennom historier i bøkene, trener vi "den empatiske muskelen". Det kan vi være enige i!