..bare må lese!

Leseprosjekt for Vg1 yrkesfag høsten 2017!

Leseprosjektet "Bare må lese" videreføres for fjerde året på rad. Som i fjor har vi også i år fått med alle yrkesfagklassene på Vg1!

Vi startet opp prosjektet i uke 41 med en bokpresentasjon for klassene. Vi på biblioteket presenterte 7-8 bøker, både ved hjelp av god gammeldags høytlesning og ved bruk av filmsnutter m.m. Elevene ble derettter med til biblioteket og lånte med seg ei bok de ville lese, enten det var en av dem som ble presentert eller en annen etter eget ønske.

Elevene bruker en halv time, tre til fem skoledager i uka, i fem uker på å lese. De blir også oppfordret til å lese hjemme. Kontaktlærere og faglærere følger opp prosjektet underveis og sørger for ro og orden i lesestunden. Læreren er tilstede i klasserommet i hele leseøkten de har ansvaret for, og skal også lese. Biblioteket kommer jevnlig innom (kanskje med en liten overraskelse) og hjelper til med nye valg av bøker og for å høre hvordan det går med lesingen. Norsklærerne følger opp prosjektet med boktrailerkonkurranse.

I slutten av leseperioden må elevene svare på en spørreundersøkelse på It’s learning som biblioteket legger ut til klassene. Denne undersøkelsen bruker vi for å evaluere prosjektet. Når leseperioden er over skal vi ha en felles avslutning for klassene med besøk fra en forfatter og premiering for beste boktrailer og beste bokomslag. Avslutningen er den 27. november. Vær klar for rød løper og ""Oscar"-stemning utenfor audtioriet.

Hensikten med prosjektet er å vekke leselyst hos elevene og oppleve gleden av å lese en god historie. For noen er det ganske fremmed å bare skulle sitte med nesa i en bok i en hel halvtime i en ellers travel hverdag. Hvis vi kan få lesing til å bli litt mindre fremmed for disse elevene er mye oppnådd. Vi håper at noen av elevene fortsetter å lese etter at prosjektet er slutt eller tar fram ei bok senere i livet. Da vil de på sikt ha gleden av å bli bedre lesere.