Utvekslingselever

Bjørkelangen videregående skole har seks elever som er på utveksling i USA. Her kan du lese om hvordan noen av de har hatt det den siste tiden på utveksling!

Anna Torre

Mine "Topp 3 opplevelser"

1. Arizona: vertsfamilien min og jeg dro til Arizona for å besøke familien til verts-moren min. Jeg er plassert i North Carolina hvor det er mest skog og sump og kun 1 time til stranda, så å dra til Arizona som er kun ørken og kaktus var veldig kult. Jeg hadde ingen aning om hvor stort USA faktisk er, men flyturen tok faktisk 7 timer!
  2. Georgia: når vi hadde «spring-break» (tilsvarer påskeferie), så tok vertsfamilien min meg med til Georgia. Det var en ca. 8 timers kjøretur og vi bodde i en leilighet rett ved stranda i en uke. Vi så delfiner, fant hai-tenner på stranda, og så en helt annen kultur enn hva jeg er vandt til fra North Carolina.

3. Prom: prom var utrolig gøy! Jeg og verts-søsteren min fra Tyskland dro på «dress-shopping» sammen med noen venninner, noe som er utrolig populært her. «Promposals» er også veldig, veldig populært her og en av mine beste venner lagde en plakat til meg og spurte om jeg ville gå med han, noe som var veldig hyggelig. Etter ballet dro hele vennegjengen til et hus på stranda og vi var der hele helga.

Skolehverdagen i USA er veldig forskjellig fra Norge. Skolen i USA er generelt mye lettere, men det er samtidig mye mer arbeid. Her har jeg som regel lekser i alle fag hver dag, mens i Norge hadde jeg nesten ikke lekser i det hele tatt. Skole i Norge var mye mer på PC, vi tar notater på PC og vi får som regle oppgavene våre der. På skolen min i USA så bruker vi nesten aldri PC. Det eneste jeg bruker PC til her er Spansk, fordi jeg tar det på nettet.

Jeg anbefaler sterkt å dra på utveksling! Det har vært det beste året i mitt liv og jeg angrer ikke i det hele tatt på at jeg dro. Selvfølgelig vil det være utfordringer og litt vanskelig til tider, men det er det man vokser av. Jeg her utviklet meg utrolig mye og føler at jeg har en helt annen forståelse av ting nå enn før jeg dro. Jeg har opplevd så mye jeg aldri ville ha hatt muligheten til hvis ikke jeg dro, og jeg har møtt så mange utrolig fantastiske personer mens jeg har vært her. Så helt klart, hvis du har muligheten til å dra på utveksling, gjør det!

Casper Sauge

Det siste halvåret har vært den aller beste tiden! Jeg har fått mange nye venner og har vært med på friidrett hvor jeg løp hekkeløp. I januar/februar var jeg på en EF Discovery Tour hvor vi dro til Washington DC. Dette var veldig gøy, spesielt alle de kule museumene som var der.

Vi er ofte ute som en vennegjeng og drar til hverandres hus, basseng, stranda og selvfølgelig på fastfood-restauranter. Jeg tror det er det jeg setter mest pris på (vennene mine her), og selvfølgelig vertsfamilien min som er supersnille og morsomme.

Undervisningen i forhold til Norge er helt annerledes. I Norge har vi en fast klasse som beveger seg rundt til hvert klasserom. Her så har alle lærerene hvert sitt klasserom og elevene går til de fagene som de har meldt seg på. Så det er ofte du er i samme klasse som folk som er 1 og 2 år yngre enn deg selv. Det er også ingen "fritimer" hvor man kan gjøre hva man vil. Hver dag er fra et bestemt tidspunkt til et annet med bjeller som ringer ut og inn (i hvertfall det jeg er). Det som er fint her er at det er lettere å få god karakter her fordi du får en karakter på alt du gjør, om det bare er klassearbeid eller hvordan notatboka di ser ut. De fleste testene er også flervalgsoppgaver så det er også lett.

Jeg anbefaler utveksling på det høyeste. Det er en perfekt måte å få mange nye venner på (internasjonale også), du blir mer flytende i språket, du kommer til å utvikle deg så mye bare på dette året og bli mer trygg på deg sjølv. Du kommer også til å få en ekstra familie.

Malin Røed

Det beste med oppholdet har vært:

1. Bli kjent med alle disse fantastiske menneskene.

2. Måtte bytte vertsfamilie i mars, men fikk en fantastisk vertsfamilie i siste del av oppholdet.

3. Må nok være når jeg dro til Florida med den forrige vertsfamilien min.

Skolehverdagen er ekstremt forskjellig fra Norge! Altså, her har vi tre minutter til å komme oss til neste time og det eneste «friminuttet» vi har er lunsj som er ca. 40 min. Og her kan du velge mer hvordan timeplanen vår skal se ut, vi kan ta kunstfag og sånne gårdsfag. Her er vi ikke tillatt å gå ut engang og de er veldig forsiktige med hvem de slipper inn skolen, noe som antageligvis kommer fra skoleskyting. Det er ikke mye frihet her da for å si det sånn, er så og si umulig å «skulke», noe som egentlig er en bra ting, antar jeg.

Jeg vil uten tvil anbefale et år med utveksling. Folk vår alder er jo veldig redde for å gå glipp av ting i Norge, men du går glipp av så utrolig mye mer dersom du ikke drar! Det beste med dette er jo det faktumet at jeg nå har to hjem, hvis jeg kommer hit igjen så vet jeg at jeg alltid vil ha et hjem her med en familie som bryr seg om meg. Du får livslange vennskap og du får jo oppleve en helt ny kultur som er mye mer ulik enn det folk tror.

Les mer om utvekslingselevene her: http://www.bjorkelangen.vgs.no/aktuelt/nyhetsarkiv/?article_id=98688